Normativa.

Normes del Banc del Temps de L’Ametlla del Vallès.

  1. El Banc del Temps de L’Ametlla del Vallès és un projecte que funciona sense ànim de lucre.
  2. El Banc del Temps promou l’intercanvi de serveis i coneixements utilitzant el temps com a forma de pagament, no importa quin sigui el servei intercanviat. L’objetiu final d’aquests intercanvis és el de crear una xarxa d’ajuda mútua i cobrir certes necessitats de les persones usuàries que formen el Banc de Temps.
  3. El Banc del temps de L’Ametlla del Vallès és un projecte de La Xarxa de Solidaritat de L’Ametlla del Vallès. Tindrà un equip gestor propi que constituirà la Secretaria del Banc del temps, però haurà de retre comptes i treballar coordinadament amb  La Xarxa de Solidaritat de l’Ametlla del Vallès. Una persona de la Secretaria del Banc del Temps, que també haurà de ser soci de la Xarxa de Solidaritat, actuarà com a vocal dins de la Junta Directiva de la Xarxa de Solidaritat de l’Ametlla del Vallès.
  4. Es constituirà l’Assemblea de les persones inscrites i usuàries del Banc. Aquesta assemblea serà la que escollirà als membres de la Secretaria del Banc que formaran l’equip gestor.
  5. La unitat d’intercanvi és l’hora o fracció, i la seva mesura coincideix amb les hores reals prestades, amb independència del tipus de servei que s’intercanviï. La fracció mínima serà de 15 minuts i sempre que no sigui exacta s’aplicarà l’aproximació a la fracció més propera als 15 minuts, és a dir 15, 30, 45, 60, …minuts.
  6. No es poden acceptar propines ni demanar diners per la prestació d’un servei. Només s’acceptarà la utilització de diners en aquelles activitats que generin unes despeses (per exemple cuina, artesania,…).
  7. Totes les persones majors de 16 anys es podran inscriure al Banc del Temps de L’Ametlla del Vallès, de forma individual. S’hi podran inscriure omplint el formulari corresponent, que caldrà lliurar signat a la Secretaria del Banc i realitzant l’entrevista inicial i amb el compromís d’utilitzar-lo, oferint i sol·licitant temps, així com complint les normes establertes. Les inscripcions seran autoritzades per la secretaria del Banc del Temps amb el vist-i plau de la Junta de la Xarxa de Solidaritat de l’Ametlla del Vallès. En cas dels menors de 18 anys es demanarà una autorització dels pares o tutors legals per poder inscriure’s al Banc del Temps.
  8. Quan hi hagi un intercanvi que impliqui a menors d’edat, com ara suport per fer els deures o llegir, ensenyar un instrument musical, etc. cal que el pares estiguin presents o que hagin donat el seu consentiment escrit i explícit a l’activitat específica de que es tracta.
  9. Les persones inscrites al Banc del Temps, hauran d’oferir hores del seu temps lliure, per a realitzar els serveis que els hi sol·licitin (que prèviament elles hauran ofert) i a la vegada podran demanar el mateix número d’hores per aquelles activitats en les que estiguin interessades. La persona que ofereix un servei és la que decideix davant d’una demanda la realització o no del citat servei en funció de les seves possibilitats en aquell moment i inclús de la persona demandant. En cas que una demanda no sigui acceptada s’ha d’informar a la Secretaria del Banc del Temps en relació als motius de la no acceptació. S’ha d’intentar que la no acceptació d’una demanda sigui un tema excepcional.
  10. Cada persona inscrita al Banc del Temps , serà titular d’un compte corrent de temps que podrà gestionar directament a través d’un programa informàtic. En aquesta plataforma hi podrà consultar el llistat de serveis disponibles per intercanviar i efectuar el pagament corresponent pel servei realitzat per una altra persona. Per assegurar l’equilibri entre oferta i demanda s’estableix un límit de saldo negatiu de 10 hores. El compte corrent disposarà d’un saldo inicial de 4 hores com a regal de benvinguda.
  11. La Secretaria del Banc del Temps té com a finalitat la promoció del coneixement i de l’intercanvi entre les persones inscrites, fomentant la confiança mútua. A tal fi organitzarà les trobades d’usuaris/es periòdiques i altres activitats col·lectives.
  12. Les persones inscrites al Banc col·laboraran amb la cessió d’una hora anual del seu compte corrent de temps, a favor de la Secretaria del Banc. D’aquestes hores de col·laboració se’n farà balanç anualment i serviran per cobrir les necessitats de dedicació de la Secretaria a la gestió del propi Banc.
  13. Les persones inscrites en el Banc del Temps es comprometen a acceptar i complir aquestes regles de funcionament i l’incompliment de les mateixes podria ser causa de sanció o fins i tot de la seva expulsió. Les mesures cautelars de sanció o expulsió seran a càrrec de la secretaria del banc del temps i ratificades per l’assemblea del banc del temps.
  14. Per mantenir la salut del Banc de Temps i ser una eina eficient en la transformació del poble, els usuaris i usuàries es comprometen a realitzar un mínim de 4 interaccions anuals. S’entén per interaccions qualsevol intercanvi (demanda o oferta), assistència a un taller, trobada d’usuaris i usuàries o qualsevol altra activitat organitzada des del Banc de Temps. En cas d’incompliment, la Secretaria del Banc del Temps contactarà amb les persones usuàries per valorar-ne la situació.
  15. La secretaria del Banc del Temps, no serà responsable de ninguna problemàtica que pugui sorgir en el transcurs d’un intercanvi. Tanmateix les persones que realitzen l’intercanvi accepten  el risc que pugui comportar. Els serveis no estan garantits i pot haver situacions en què un proveïdor d’un servei no omple les expectatives de qui el rep. Demanem l’apreciació de l’esforç que cada un posa i això és el que fa que el Banc del Temps funcioni. El Banc de Temps farà de mediador dins les seves capacitats en els conflictes entre usuaris que no s’hagin pogut arreglar i les seves decisions sempre seran finals i sense possibilitat d’apel·lació. Si hagués accions irregulars el Banc del Temps podrà sancionar els usuaris, des obligar-los a retornar el crèdit obtingut fins a l’expulsió del sistema.
  16. L’usuari/a del Banc del Temps i la pròpia Secretaria es comprometen a guardar la màxima confidencialitat, sobre les dades dels/ de les usuaris/es que formen part del Banc del Temps. Tots els usuaris han de protegir la privacitat i confidencialitat dels altres usuaris. Un usuari pot arribar a ser expulsat de la comunitat per aquest motiu.
  17. Les persones usuàries del Banc del Temps cedeixen els drets sobre la seva imatge, a la secretaria del Banc del Temps, per la utilització de fotografies realitzades en el transcurs de les trobades i/o reunions en butlletins, pàgines web, etc. Les dades personals no poden ser utilitzades per altres finalitats que no siguin la gestió i realització dels intercanvis entre persones usuàries. Tampoc es podran cedir o compartir dades personals amb terceres persones o entitats alienes al Banc de Temps.
  18. Les persones inscrites al Banc podran donar-se de baixa quan ho decideixin, només avisant a la Secretaria del Banc.
  19. El Banc del Temps de l’Ametlla del Vallès és soci de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de Temps, que és una entitat sense ànim de lucre, que dona suport als Bancs de Temps per tal de facilitar el seu bon funcionament.
  20. El Banc del Temps de L’Ametlla del Vallès participarà d’aquelles activitats organitzades per altres entitats del poble, per tal de difondre el projecte, amb la col·laboració voluntària dels seus usuaris/es.

CONSELLS PRÀCTICS PER L’INTERCANVI DE SERVEIS

Què fer:

  • Quan algú es posi en contacte amb vosaltres directament, mireu de contestar el més aviat possible, tant si podeu fer l’intercanvi com si no. Això no aplica a la llista de difusió de Whatsapp (per demandes urgents) on cal contestar únicament si es vol fer el servei.
  • Assegureu-vos bé de que enteneu perfectament tant la oferta com la demanda abans que comenci l’intercanvi.
  • Contacteu amb l’usuari per endavant si no podeu arribar a temps a oferir el servei o s’ha de cancel·lar.
  • El rebedor del servei es compromet a realitzar el pagament del temps estipulat com més aviat millor, després de l’intercanvi. Si l’intercanvi implica un cost econòmic prèviament pactat, assegureu-vos de pagar per tots els materials, parts o ingredients necessaris.
  • Sigues pacient i obert més que crític. Estem per compartir i el fet d’aprendre a conèixer-nos ja és molt.
  • Respecteu els altres, independentment de la seva religió, creença, pertinença política, ètnia, …

Que no fer:

  • No fumeu en el lloc d’altres usuaris sense el seu consentiment.
  • No accepteu mai diners ni propines.
  • No consumiu alcohol, drogues o altres substàncies mentre s’oferiu els serveis. (En el cas de passar, és raó per a l’expulsió automàtica).
  • No compreu alcohol ni tabac a altres usuaris.

A tenir present:

  • Les ofertes i demandes que teniu al vostre perfil d’usuari/a han d’estar actualitzades, és a dir que els intercanvis s’han de poder fer en cas que us ho demanin o bé us ofereixin serveis. Des del TimeOverflow podeu modificar el vostre perfil i les ofertes i demandes en qualsevol moment.
  • Si has d’estar inactiu durant una temporada (no necessitat, malaltia, viatges, etc.), avisa a la Secretaria perquè posi el teu perfil «en pausa». Seguiràs rebent comunicacions i mantindràs el teu saldo d’hores però no apareixeràs disponible per als intercanvis. Quan vulguis tornarem a reactivar el teu perfil.
  • Recordeu que no es pot cobrar en diners cap servei del Banc del Temps, llevat el que comporti pagament de materials justificats pels corresponents rebuts de compra.
  • Els tallers i activitats poden estar oberts a usuaris que no són del banc de temps. Aquestes places les gestiona directament el tallerista i tampoc implica diners.
  • Quan volgueu participar en un taller o activitat col.lectiva es necessari comunicar-ho per avançat, per a que es pugui preveure el número d’assistents. Per respecte a la persona que organitza, això es considera un compromís, per tant si a última hora us sorgeix un imprevist i no podeu participar també comuniqueu-l’ho. En cas de no fer-ho així la penalització es de 30 minuts.